zaterdag 15 juni 2013

Open brief aan Vlaams Minister Schauvliege

Een klein jaar geleden stuurde ik een tweet de wereld in: "Liep vanochtend voorbij de werf van @Muntpunt. Zou ook een mooie locatie zijn voor een doedemee expo cc @BrusselseBibs ...".

Er kwam al snel reactie. Ik ging opnieuw naar Brussel en legde het hele project uit. De mensen van Muntpunt waren erg enthousiast. Ons idee had hen geïnspireerd en 8 maand later werd onder de noemer I BOOK YOU (en nadien ook I BOOK YOU Junior) een reeks activiteiten op poten gezet om het lezen te bevorderen. Rode draad daarbij was een vitrine expo van onze DoeDeMee collectie op de glasgevel van het nieuwe Muntpunt gebouw.

Vandaag, 2 maand na afloop van I BOOK YOU, kreeg Muntpunt uit handen van u, Vlaams Cultuurminister Joke Schauvliege de Vlaamse Cultuurprijs voor Lokaal Cultuurbeleid. In uw motivatie zegt u: “I BOOK YOU legde in het hart van Brussel 100 covers van boeken in zijn uitstalraam. Boeken maken veel mensen nieuwsgierig. Wie ze daarenboven opvallend kan presenteren, zet de deur open voor reacties. Met dat eenvoudig en aanstekelijk idee haalde I BOOK YOU een maximum aan resultaat: wie droomt daar niet van?”

Blij te horen dat u ons eenvoudig en aanstekelijk idee wel kon smaken, jammer dat we noch in augustus, noch in september 2012 enige reactie mochten ontvangen van uw kabinet op onze vraag naar logistieke/financiële steun om de expo ook buiten de landsgrenzen te krijgen. Bij deze Mevr. Schauvliege, als u meent wat u zegt, alsnog een warme oproep om contact met ons op te nemen en te bekijken hoe we nog veel meer mensen kunnen prikkelen met dit aanstekelijke idee. We waren al in Antwerpen, Brussel, Maastricht, Schwäbisch Hall en Cork. Maar er zijn nog wel steden in Vlaanderen en ver daarbuiten die met deze mooie collectie kennis mogen maken, vindt u niet? Misschien iets voor het Vlaams Huis in Londen, ik zeg zo maar wat.

Ondernemend Vlaanderen is in actie Mevr. Schauvliege. Wij hebben een project klaar dat aandacht vraagt voor ongeletterdheid en Vlaanderen op de kaart kan zetten als een warme, creatieve en cultuurminnende regio met een open kijk op de wereld. De vraag is doedemee?

Tom Haentjens,
zaakvoerder beshart
initiatiefnemer "DoeDeMee? 100 book covers to fight illiteracy"
www.doedemee.be

2 opmerkingen:

 1. Het antwoord van de minister:

  Geachte heer Haentjens,

  Uw ‘open brief’ deed ons de wenkbrauwen fronsen. Wij hebben geen weet van een of andere ‘vraag naar logistieke/financiële steun’. Wij ontvingen via een lokaal politicus wel een vrij algemene vraag over uw initiatief en daarop bezorgden wij binnen de week een antwoord. In ons antwoord verwezen wij naar de subsidieregeling voor leesbevorderingsprojecten in het Participatiedecreet. Op basis van die regelgeving ontvingen wij echter geen aanvraag.

  Ik wijs u er op dat ook Muntpunt geen extra middelen kreeg voor het project I Book You. Muntpunt krijgt, net als alle andere openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel een jaarlijkse werkingssubsidie. Een van de opdrachten van die openbare bibliotheek is werken aan leesbevordering en leesmotivatie. De cultuurprijs voor Muntpunt looft de originaliteit waarmee de organisatie dit heeft aangepakt.

  Tot slot zeg ik volmondig ‘ja’ op uw vraag ‘doedemee?’. Leesbevordering is mijn inziens een volwaardig onderdeel van het letterenbeleid. Vandaar ook mijn ‘geïntegreerd letterenbeleid’ waarbij ik de hele keten van het boek, van creatie over productie tot en met de bevordering van het lezen van het boek, via het Vlaams Fonds voor de Letteren coördineer. Belangrijke voorbeelden zijn alle initiatieven van Stichting Lezen, de werking van Leesweb en de regeling voor de leesbevorderingsprojecten.
  Ik doe dus mee.

  Met vriendelijke groet,
  Joke Schauvliege
  Vlaams minister van Leefmilieu,
  Natuur en Cultuur

  BeantwoordenVerwijderen