maandag 10 september 2012

Beshart in "De Standaard" !Dit weekend hadden we onze eerste expo in Antwerpen en stonden we in de krant met ons "doedemee" project.

Proficiat, u kunt lezen zaterdag 08 september 2012, Auteur: Sarah Vankersschaever

Kunt u de titel lezen? Prijst u zichzelf dan vooral gelukkig. Het project ‘DoeDeMee?' vraagt in honderd prachtige boekcovers aandacht voor ongeletterdheid. Vergeef ons het chauvinisme maar we zijn altijd een beetje trots als een Belg het buitenland verovert. Dat is op zijn zachtst gezegd het geval met de Antwerpse grafische studio ‘beshart'.

De studio lanceerde in februari een oproep aan kunstenaars onder de titelDoeDeMee?. Het doel: honderd creatievelingen zoeken uit zoveel mogelijk landen die een nieuwe cover willen ontwerpen voor een van de honderd boeken uit de lijst ‘De 100 beste romans aller tijden', samengesteld door The Observer. Met als resultaat een rondreizende expo die aandacht vraagt voor het probleem van ongeletterdheid.

Mission accomplished, zouden we durven te zeggen: de boekenblog van The Guardian pikte de oproep op, waarna het project meer dan 180 reacties uit alle hoeken van de wereld ontving. Beshart selecteerde honderd kunstenaars uit 28 landen. Het resultaat is een prachtige verzameling grafische ontwerpen op posterformaat: Moby Dick van Herman Melville of Alice's adventures in Wonderland van Lewis Carroll, ze werden allemaal in een nieuwe, eigentijdse cover gewikkeld.

De collectie wordt vandaag, zaterdag, – op de door Unesco uitgeroepen internationale dag van de geletterdheid – voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld in het Antwerpse Stadhuis. Nadien trekt de expo onder meer naar Brussel, Maastricht, London en Toronto. De posters zijn ook online te zien op doedemee.be, waar ze te koop worden aangeboden. De opbrengst wordt verdeeld tussen de Leuvense vzw MobileSchool en Unesco-alfabetiseringsprojecten in Afrika.

‘Dit project is geen overbodige luxe', zegt initiatiefnemer Tom Haentjens. ‘Wereldwijd kunnen ruim 900 miljoen mensen lezen noch schrijven. Twee derde zijn meisjes en vrouwen, elf procent zijn jongeren tussen de 15 en 24 jaar. En dat terwijl lezen een basisrecht is.'

http://www.doedemee.be
Bron: De Standaard

Antwerpen: DOEDEMEE EXPO
Bekijk hier alle posters Volg doedemee op Facebook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten